Интересни факти

Конденз от външната страна на стъклопакета

Защо се изпотяват стъклопакетите ми?

В последно време понякога се наблюдава един феномен, който преди почти не сме виждали:

  • Конденз (изпотяване) по външната страна на стъклопакета

Този който току що си е сменил старите стъклопакети или единичното остъкляване с високоизолиращи стъклопакети, често реагира разочарован, когато по новите му стъклопакети се появи това явление и го приема за недостатък.

Така ли е всъщност? За да отговорим на този въпрос, трябва да разгледаме по-подробно този феномен.

Конденз по външното стъкло…

За да се изпотят стъклата, трябва да са налице две обстоятелства: стъклата трябва да са по-студени от заобикалящия външен въздух и този въздух трябва да е наситен с влага. Защото въздухът може да поеме само определено количество влага и то толкова повече, колкото по-топъл е той. Когато този наситен с влага въздух попадне върху студеното стъкло, той отдава една част от влажността към повърхността на стъклото – водата кондензира върху стъклото и то се изпотява.

При сгради с висока влажност на въздуха, в близост до водни басейни, в ранните сутрешни часове може да се случи така, че въздухът да се затопли по-бързо от стъклото на прозореца. Така се появява конденз по външното стъкло. Това принципно не е нищо по-различно от образуването на роса в тревата. Най-често това се наблюдава при покривни прозорци: те изстиват по-бързо през нощта от вертикалните прозорци.

… знак за изключителна топлоизолация

Но как така това не се случваше при старите двойни стъклопакети?

Отговорът е лесен: старото остъкляване има много по-лоша топлоизолация, затова много повече топлина от отопляваното помещение се губи, т.е. външното стъкло също се „отоплява“ за сметка на комфорта в жилището и по-високите сметки за отопление. При високоизолиращите стъклопакети това вече не е така – топлоизолирането между вътрешното и външното стъкло наистина функционира, топлината остава в помещението, а външното стъкло остава студено. И затова може да се появи конденз, както беше описано.

Конденз по вътрешното стъкло – много рядко

Образуване на конденз по вътрешното стъкло при модерните стъклопакети се среща много по-рядко, от колкото при старите стъклопакети, пак по същата причина – благодарение на подобрената топлоизолация температурата на повърхността на вътрешното стъкло остава почти същата като на въздуха в помещението. Затова стъклото може да се изпоти само, когато въздухът съдържа много горещи водни пари – например при готвене или в банята. Затова трябва да се проветрява редовно
защото в противен случай излишната влага от въздуха може да кондензира и по стените!
Съществува по-голяма вероятност за образуване на конденз по обиколката на стъклопакета. Причината за това е алуминиевият дистанционер в стъклопакета – той топлоизолира много по-малко в сравнение със самия стъклопакет и по тази причина действа като термомост. За да се намали този ефект се произвеждат високотоплоизолиращи стъклопакети с „Топъл кант“. Това са дистанционери от материали с много по-ниска топлопроводимост от алуминия.

Обобщение:

Конденз по външното стъкло може да се получи за кратко – най-често при висока влажност на въздуха сутрин.

Това явление не е недостатък!

То показва много по-добрата топлоизолация на остъкляването и затова е специален знак за качество. Изпотяването на вътрешното стъкло днес се случва изключително рядко – по същите причини.